bg-pagehero-49.jpg

De cursus Basisdiploma Steriliseren op MBO-niveau is bedoeld voor iedereen die zich wil bezighouden met het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen. Als medewerker op een steriele afdeling is het belangrijk om zorgvuldig en verantwoordelijk te werk te gaan. Alle handelingen verlopen dan ook volgens strenge regels. Met deze cursus doet u alle theoretische kennis op om medische hulpmiddelen te kunnen reinigen, desinfecteren en steriliseren.

 

 

STUDIEPROGRAMMA

De cursus Basisdiploma Steriliseren op MBO-niveau bestaat uit drie delen:

Algemene vaardigheden en verpakken 

In dit onderdeel doet u eerst een aantal algemene vaardigheden op. Zo is er onder andere aandacht voor uw sociale en communicatieve vaardigheden. Onderwerpen die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld spreken en luisteren, tweegesprekken, teamgesprekken en telefoongesprekken. Omdat u in vrijwel alle banen te maken krijgt met de computer, leert u ook daar mee omgaan. Daarbij is er speciale aandacht voor het Instrumenten-Volgsysteem en het logistieke systeem waar u als medewerker op een steriele afdeling mee werkt.

Instrumentenleer 

Als medewerker op een steriele afdeling bent u medeverantwoordelijk voor het onderhoud van medische instrumenten. Een goed onderhoud en grondige sterilisatie zijn essentieel om een instrument veilig te kunnen gebruiken. Om uw werk goed te kunnen doen, moet u de instrumenten kennen, herkennen en de functie en toepassingsmogelijkheden kennen. Daarom gaat u in dit onderdeel nader in op de verschillende medische instrumenten.

Reinigen en disinfecteren, steriliseren en logistiek

In dit onderdeel leert u alles over het reinigen, desinfecteren en steriliseren van de verschillende instrumenten. U leert welke verschillende methoden en technieken er zijn. Wat houden ze in en wanneer en hoe past u ze toe? Zo is er onder andere aandacht voor manuele en machinale reiniging, thermische en chemische desinfectie en sterilisatie m.b.v. stoom, gassen, straling en plasma. Ook leert u welke reinigingsproducten u kunt gebruiken en welke producten u kunt gebruiken in combinatie met welke waterkwaliteit. Uiteraard leert u ook welke apparatuur u kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de stoomsterilisator. Bovendien weet u straks precies welke validaties en voorschriften er bij het steriliseren gelden.
Ook de logistieke kant van uw werk komt aan bod. Daarbij is aandacht voor het ontvangen, opslaan en distribueren van steriele medische hulpmiddelen. Tot slot is er aandacht voor de Arbowetgeving waar u als medewerker op een steriele afdeling mee te maken hebt.

VOOROPLEIDING

VSBO/MAVO werk- en denkniveau

STUDIEDUUR EN LESGELD

13 maanden (37 sessies van 2 uren)

fl. 3.920 ineens; in termijnen fl. 350 + 15 x fl. 275 (inclusief lesmateriaal en OB); examengeld fl. 75 per examen(zitting).

Voor herexamen dient u opnieuw te betalen.

DOCENT

Diverse docenten

EXAMEN

Elke module wordt afgesloten met een examen.

DIPLOMA

Wanneer u alle 3 examens met succes heeft afgerond, ontvangt u het Basisdiploma Steriliseren op MBO-niveau van ABC.

logo

EXTRA INFORMATIE

Een cursist die onverhoopt voor een examen niet zou slagen, wordt bij ABC GRATIS opnieuw opgeleid voor het volgende examen.

Cursussen en data

 

MEDISCH SECRETARESSE

maandag | 29 oktober 2018 | 18:00-20:00

77 Shopping Center

 BASISOPLEIDING DOKTERSASSISTENT

Zaterdag | 2 februari 2018 | 11:00-13:00

77 Shopping Center

  string(7) "Medisch"
 • Basisopleiding Doktersassistent

  Spreekt gezondheidszorg u aan en heeft u een functie als doktersassistent voor ogen? En wilt... Lees meer...  
 • Medisch Secretaresse

  Een medisch secretaresse moet gedegen kennis van medische terminologie hebben, secretarieel ... Lees meer...  
 • Basisdiploma Steriliseren

  De cursus Basisdiploma Steriliseren op MBO-niveau is bedoeld voor iedereen die zich wil bezi... Lees meer...  

Onze Partners